Carpaal tunnel syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een beknelling van de nervus medianus of middenhandszenuw ter hoogte van de pols. De zenuw loopt door een tunnel (de carpale tunnel) samen met 9 pezen die naar de vingers gaan. Aan de handpalmzijde is deze tunnel afgesloten door de dwarse polsband van bindweefsel.

De zenuw loopt naar enkele spieren in de hand en verzorgt het gevoel en de tastzin in de hand van de duim, de wijsvinger, de middelvinger en de helft van de ringvinger. De symptomen bij een carpaal tunnelsyndroom kunnen nogal wisselen of verschillend worden ervaren. Bij een carpaal tunnelsyndroom kunt u last hebben van een prikkelend en pijnlijk gevoel in handpalm en vingers, een verdoofd gevoel in vingertoppen en uitstralende pijn in de rest van de arm. Na verloop van tijd kan een vermindering van kracht in de hand optreden. De klachten komen veelal voor in de nacht en verergeren door bepaalde houdingen en bewegingen van de hand.

De beknelling van de zenuw ontstaat door zwelling van het bindweefsel van de carpale tunnel. Enkele factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een carpaal tunnelsyndroom:

  • Hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap en de overgang, waardoor vrouwen drie keer zoveel kans hebben op het ontstaan van CTS
  • Herhaalde (krachtige) bewegingen van de pols;
  • Andere aandoeningen zoals reuma, suikerziekte of een langzaam werkende schildklier;
  • Een polsbreuk.

De diagnose kan gesteld worden op basis van uw klachtenbeschrijving en lichamelijk onderzoek. Aanvullend kan een röntgenfoto, echo of elektromyogram (EMG, onderzoek prikkelgeleiding zenuwen) gemaakt worden

Bij klachten die kortdurend aanwezig zijn kan een injectie met verdoving en ontstekingsremmer genezend werken. Symptomen kunnen verminderd worden door het dragen van een polsbrace gedurende de nacht. Wanneer klachten blijven bestaan, wordt bij een operatie de dwarse polsband (het dakje van de tunnel) doorgenomen.

In veel gevallen kan CTS volledig verholpen worden. Hoe langer en ernstiger de zenuw klem zit, hoe langer het herstel duurt. In heel ernstige gevallen, is compleet herstel niet mogelijk.

Zoek uw handtherapeut bij u in de buurt