Polsfractuur

Bij een polsfractuur is er een breuk van het spaakbeen, de ellepijp of beide. Een breuk in de pols, ook wel distale radius fractuur genoemd, is een van de meest voorkomende breuken en ontstaat veelal door een val op uitgestrekte hand. Een extra-articulaire fractuur is een breuk buiten het gewricht. Loopt de breuk door in het gewricht dan wordt er gesproken over een intra-articulaire fractuur. Hierbij is de schade vaak groter en is een gipsbehandeling vaak niet voldoende.

Wanneer er een breuk is ontstaan, zal er ter plekke vaak zwelling en een bloeduitstorting zichtbaar worden. Daarnaast kenmerkt een breuk zich in verminderde functie en pijn rond de pols. Om de breuk vast te stellen zal een röntgenfoto en soms aanvullend een CT-scan van de pols gemaakt worden.

Een breuk met een mooie en stabiele stand zal worden behandeld met gips voor gemiddeld 4 weken. Een operatie zal worden geadviseerd bij instabiele breuken of breuken met een slechte stand van het gewrichtsoppervlak. Door middel van een plaatje en schroeven zal de breuk in de goede stand gezet worden.

Na de operatie of gipsbehandeling kan zo nodig een handtherapeut ingeschakeld worden om de pols weer beweeglijk te krijgen en de kracht in uw arm te vergroten.

Zoek uw handtherapeut bij u in de buurt