Morbus de Quervain

De aandoening van De Quervain is een ontsteking van de pezen en/of de peesschede aan de duimzijde van de pols. U zult pijnklachten ervaren aan de duimzijde van de pols doordat de strekpezen van de duim niet makkelijk kunnen bewegen in de peesschede (tunnel bekleed met slijmvlies). De pijnklachten kunnen zich uitstrekken tot in duim en/of onderarm, en ontstaan vooral tijdens het bewegen van de duim. De peesschede ontsteking wordt veroorzaakt door een irritatie, vaak door herhaalde bewegingen van duim en pols.

Een peesirritatie van De Quervain komt vaker voor bij vrouwen tussen 35 en 55 jaar, bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en bij mensen met diabetes of reumatoide artritis. Het veelvuldig uitvoeren van activiteiten met herhaalde bewegingen van pols en duim kan een peesirritatie uitlokken.

De klachten kunnen vanzelf verdwijnen als u uw hand wat meer rust geeft. Een handtherapeut kan u advies geven over het uitvoeren van bepaalde activiteiten. Ook kan de pols en duim rust geboden worden door spalktherapie in te zetten.

Ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen en diclofenac kunnen helpen tegen een ontstoken peesschede. Bij aanhoudende klachten kan een injectie met ontstekingsremmers in de peesschede worden toegediend. Zit er uiteindelijk geen afname in klachten dan kan een operatie overwogen worden. De chirurg maakt de peesschede open zodat de pezen van de duim weer ruimte krijgen om soepel te bewegen.

Zoek uw handtherapeut bij u in de buurt